آشپزی و تغذیهسبک زندگیقهوه

تفاوت انواع قهوه و طرز تهیه هر کدام

گفته می‌شود که کشت انواع قهوه به طور وسیع از قرن پانزدهم میلادی شروع شد و از آن زمان این نوشیدنی مفرح جایش را در همه خانه‌ها باز کرد. به گونه‌ای که امروزه تقریباً همه ما به یک استکان قهوه خوشبو و خوش طعم نیاز داریم تا به درون یک روز پر از جنب و جوش پرتاب شویم 

برابر آماری که وب‌سایت جهانی استاتیک ارائه داده است، در سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ حدود ۱۷۶ میلیون کیسه ۶۰ کیلوگرمی قهوه در سراسر جهان مصرف شده است؛ یعنی چیزی حدود ۱۰ میلیون و ۵۶۰ هزار تن (1). این نوشیدنی در شمار پرمصرف‌ترین نوشیدنی‌ها در سراسر گیتی به شمار می‌رود. 

با این حال بر حسب عادت یا هر دلیل دیگری، ما معمولاً با یکی دو نمونه بیشتر از این نوشیدنی متنوع آشنا نیستیم، و یا حداقل آنها را تست نکرده‌ایم؛ لذا معلوم نیست این قهوه‌ای که به صورت روزانه مصرف می‌کنیم همان قهوه‌ای باشد که ذائقه ما در به در دنبال آن می‌گردد.

 در این مقاله می‌خواهیم شما را با انواع نوشیدنی‌های قهوه و روش‌های مختلفی که برای دم کردن این نوشیدنی مطبوع و پر انرژی وجود دارد آشنا کنیم. البته ما در مقاله دیگری کمی با تفصیل بیشتر در مورد انواع دانه‌های قهوه و نحوه کشت و برداشت آن مطالبی را بیان کرده‌ایم؛  بنابراین در این مقاله به جز به‌ضرورت خیلی وارد این مقوله نخواهیم شد. بلکه بیشتر می‌خواهیم روش‌های مختلف دم کردن قهوه‌ها را با هم مرور کنیم و انواع آنها را بر حسب نوع دم کردنشان و چگونگی فراوری بررسی نماییم.

[ez-toc]

تاریخچه قهوه

در مورد تاریخچه قهوه، در مقاله‌ای با عنوان تاریخچه قهوه به طور کامل در این مورد سخن گفته‌ایم. برای اطلاع بیشتر می‌توانید به این مقاله رجوع نمایید.

در هر حال این نوشیدنی که تا قبل از قرن بیستم و حتی اوائل قرن مورد سخن که جزو نوشیدنی‌های کم رواج و در برخی موارد لوکس محسوب می‌شده است، از اواسط این قرن بسیار رواج پیدا می‌کند، به‌گونه‌ای که هم اکنون در گوشه گوشه جهان از جمله کشور خودمان، کمتر خیابان و محله‌ای است که یک کافی‌شاپ درون آن نباشد. کسانی که سن و سالشان اجازه می‌دهد به خوبی می‌دانند که در دهه 1360، حتی در شهرهای بزرگ ایران، تعداد کافی شاپ‌ها یک شهر به تعداد انگشتان یک دست نمی‌رسید.

در نهایت، با ظهور قهوه خانه‌ها (همین کافی‌شاپ‌های مدرن) در سراسر جهان، نوشیدنی قهوه هم ارج و قرب پیدا کرد و به صدر نشست و تبدیل شد به یک نیاز روزمره برای مردم عادی و البته نخبگان. بر اساس گزارش GlobeNewswire، ارزش بازار قهوه در سراسر جهان 101.51 میلیارد پوند است. تخمین زده می‌شود که تا سال 2027 به 157.55 میلیارد پوند برسد (1).

تاریخچه قهوه در ایران

تاریخچه قهوه در ایران

حیفم آمد تا در این بخش چند خطی را از تاریخچه قهوه در کشور خودمان ننویسم (مفصلش باشد برای فرصتی دیگر). واقع امر این است که تاریخ قطعی ورود به قهوه به کشورمان ایران دقیقاً مشخص نیست.  ولی می‌دانیم که در آغاز پادشاهی شاه عباس صفوی در ایران قهوه‌خانه وجود داشته است. از همین رو ممکن است که مصرف قهوه از دوره شاه طهماسب یکم (930 تا 984 حج. ق)در ایران رایج بوده باشد (نصرالله فلسفی، مقاله تاریخ قهوه و قهوه خانه در ایران، مجله سخن شماره چهارم، دوره پنجم،.). آن‌گونه که از شواهد پیداست در دوره صفوی (حدود 500 سال پیش) نوشیدن قهوه در بین مردم ما رایج بوده است. اطلاق کلمه قهوه خانه به مکان‌هایی که معمولاً در آنها چای سرو می‌شد، و رنگ «قهوه‌ای» نیز مربوط به همین معروفیت و حضور پررنگ قهوه در قرن پانزدهم میلادی در ایران است. اما بالاخره در قرن نوزدهم میلادی پای چای نیز به کشور ما باز شد و به مرور زمان جای قهوه را به خود اختصاص داد. 

انواع دانه قهوه

همه ما به هنگام نوشیدن قهوه‌های مختلف، متوجه طعم متفاوت آنها شده‌ایم. شاید این سؤال را از خود پرسیده باشید که مگر همه دانه‌های قهوه در همین کره خاکی خودمان به عمل نمی‌آیند؟ پس چرا طعم آنها با یکدیگر تفاوت دارد؟ ما در مقاله‌ای جداگانه با عنوان معرفی انواع دانه قهوه  به‌تفصیل در مورد انواع دانه‌های قهوه سخن گفته‌ایم که علاقه‌مندان را به این مقاله ارجاع می‌دهیم. 

تفاوت بین دانه قهوه عربیکا و ربوستا

به طور خلاصه مهم‌ترین انواع دانه قهوه، دو نوع دانه عربیکا و ربوستا است که هم به سبب طعم و هم کیفیت و قیمت با یکدیگر متفاوت هستند. قهوه عربیکا دارای کیفیتی بالاتر، طعمی شیرین‌تر، و قیمتی بالاتر است. نهال قهوه روبیکا تقریباً در سال ¼ دانه ربوستا ثمر می‌دهد و کاشت و برداشت آن دارای شرایط سخت‌تری نسبت به ربوستا است. از طرف دیگر دانه ربوستا، دارای طعمی تلخ‌تر و قیمتی نسبتاً ارزان‌تر نسبت به دانه  عربیکا است. دانه قهوه روبوستا به سبب طعم تلخ‌تری که دارد، معمولاً در دم دهی نوع اسپرسو از آن استفاده می‌شود. 

حالا پس از این مقدمه نسبتاً طولانی بپردازیم به بحث اصلی خودمان، یعنی طبقه‌بندی قهوه‌ها بر اساس شیوه دم دهی آنان.

تفاوت انواع قهوه بر اساس روش دم کردن

روشهای مختلف تهیه قهوه و انواع قهوه بر اساس سبک دم دهی

فکرش را بکنید؛ افراد زیادی در پشت پیشخوان سفارش قهوه در یک کافی شاپ به صف ایستاده‌اند و مانده‌اند که از بین این همه اسامی، کدام طعم قهوه را انتخاب کنند. با توجه به تعدد و تنوع نوشیدنی‌های قهوه که این روزها با فهرستی بالابلند جلوی پیشخوان اغلب کافی شاپ‌ها آویزان شده است، طبیعی است که آدم با مشکل انتخاب مواجه شود؛ به‌خصوص وقتی که هر روز یک اسم عجیب و غریب‌تر هم  به این فهرست‌ها اضافه می‌گردد. گاهی اوقات در بین این همه اسامی گم می‌شوید و نهایتاً ترجیح می‌دهید که همان نوعی را که از قبل می‌شناخته‌اید، سفارش دهید و خودتان را خلاص کنید. 

در این مقاله قصد داریم تا انواع نوشیدنی‌های قهوه را به شما معرفی کنیم تا شاید بتوانیم کمکی در انتخاب یک طعم مناسب نموده باشیم. در تصویر فوق، شما نام و مشخصات چندین نوع نوشیدنی قهوه که معمولاً بر اساس نوع دم دهی آنها نام‌گذاری شده‌اند را ملاحظه می‌کنید. اجازه دهید تا از معروف‌ترین آنها شروع کنیم، یعنی کاپوچینو:

قهوه کاپوچینو (Cappuccino) یکی از انواع قهوه

قهوه کاپوچینو (Cappuccino) و روش تهیه آن

حتی اگر اهل قهوه و کافی شاپ هم نباشید، نباید از نوشیدنی کاپوچینو غافل بمانید. کاپوچینو یک نوشیدنی ایتالیایی است که بر پایه قهوه اسپرسو تهیه می‌شود و از یک نوع قهوه اتریشی به نام کاپوزینر (Kapuziner) ریشه گرفته است که با فوم (کف) شیر بخارپز یا میکروفوم تهیه می‌شود. می‌گویند که کاپوچینو نوشیدنی ایده‌آل صبحگاهی است. برای تهیه این نوشیدنی روش‌های مختلفی وجود دارد. مشهورترین و رایج‌ترین آنها از ترکیب مساوی قهوه اسپرسو،  شیر بخارپز، و کف (فوم) شیر، هر کدام به نسبت مساوی یک سوم، به دست می‌آید. 

قهوه اسپرسو

اسپرِسو (Espresso) کلمه ای ایتالیایی و گونه‌ای قهوهٔ غلیظ است که در اوایل قرن بیستم در تورین ایتالیا ابداع شده‌است. اسپرسو با عبوردادن آب نزدیک به نقطۀ جوش، با فشار بسیار از میان پودر قهوه تهیه می‌شود. این نوع از قهوه دارای غلظت بالاتری نسبت به سایر گونه های قهوه می باشد.. اسپرسو بیشتر به‌وسیلهٔ دستگاه  اسپرسوساز  عصاره‌گیری می کنند.

قهوه اسپرسو را شخصی به نام لوییجی بت زرا که صاحب یک شرکت تولیدی بود در سال ۱۹۰۳ اختراع کرد. ایده او هم این بود که در فرایند دم کردن قهوه از نیروی فشار استفاده کند و در نتیجه زمان لازم برای آماده سازی و دم کشیدن قهوه را کاهش دهد. نام دستگاهش را هم گذاشت دستگاه قهوه اسپرسو که در ایتالیایی به معنای سریع است. قهوه اسپرسو پایه بسیاری از نوشیدنی‌های قهوه مثل کافه لاته، کاپوچینو، کافه ماکیاتو، کافه موکا، کافه آمریکانو و … میباشد. میزان کافئین موجود در اسپرسو بیشتر از سایر نوشیدنی‌های قهوه است و به همین خاطر در مقیاس کوچک (مثلاً استکان‌های کوچک) سرو می‌شود.

 کافه لاته (Caffè latte)

کافه لاته (Caffè latte)

کافه لاته (Latte) در اصل ایتالیایی است. کلمه «لاته» در ایتالیایی به معنی «شیر» است. این نوع قهوه حاوی مقدار زیادی شیر بخارپز است. گفته می‌شود ایتالیایی‌ها آن را برای آمریکایی‌هایی که فکر می‌کردند کاپوچینو برای کام آنها بیش از اندازه قوی است، طراحی کرده‌اند. 

اگرچه کافه لاته با قهوه اسپرسو و مقدار زیادی شیر بخارپز درست می‌شود، اما در اکثر نقاط جهان به عنوان قهوه لاته سرد (آیس لاته) نیز سرو می‌گردد. در حالت ایده‌آل، کافه لاته را به صورت لاته آرت (به ایتالیایی: هنر ترکیب شیر و قهوه) سرو می‌شود. در این روش،  شیر را بر روی قهوه اسپرسو می‌ریزند تا با یکدیگر ترکیب شوند به‌گونه‌ای که تفکیک پذیری لایه‌ها به وضوح دیده نمی‌شوند.

قهوه فراپاچینو(Frappuccino Coffee)

فراپاچینو (Frappuccino) یکی دیگر از انواع نوشیدنی‌های قهوه است. در واقع منشأ تهیه این نوع نوشیدنی قهوه تصادفی بود، اما امروزه آن‌قدر فراگیر شده است که برند تجاری استارباکس مالک تولید این نوع قهوه محسوب می‌شود. این نوع نوشیدنی قهوه نیز مثل کاپوچینو مبتنی بر اسپرسو است که اساساً از ترکیب نمودن خامه با قهوه سرد (آیس کافی) تهیه می‌شود. همان‌گونه که پیداست، بر خلاف کاپوچینو، فراپوچینو را معمولاً به صورت سرد سرو می‌کنند. این نوشیدنی شامل قهوه و محتویات پایه مثل موز و توت فرنگی است که با یخ و دیگر مواد مخلوط شده و معمولاً خامهٔ زده شده را روی آنها می‌ریزند. در کشور خودمان گاهی این نوع قهوه را به اختصار فراپه نیز می‌گویند.

قهوه کافه موکا (Caffè mocha)

کافه موکا (Caffè mocha) یا موکاچینو
کافه موکا مانند کافه لاته بر پایه اسپرسو و شیر بخارپز داغ تهیه می‌شود

کافه موکا (Caffè mocha) نوع دیگری از کافه لاته است. این نوشیدنی مانند کافه لاته بر پایه اسپرسو و شیر بخارپز داغ تهیه می‌شود. تنها تفاوت آن با اسپرسو، اضافه کردن مقداری شکلات شیرین است که غالباً به صورت پودر کاکائو یا مارشمالو به سطح آن اضافه می‌شود. (در تصویر زیر تفاوت دو نوع قهوه موکا و لاته را ملاحظه می‌کنید). موکا را همچنین می‌توان با شکلات تلخ نیز مصرف نمود. در مورد نوع دانه قهوه‌ای که برای کافه موکا استفاده می‌شود نیز تفاوت‌هایی را قائل شده‌اند، از جمله اینکه دانه قهوه موکا به داشتن رنگ سبزتر و زردتر در مقایسه با سایر انواع دانه‌های قهوه معروف است. 

قهوه موکاچینو (Mochaccino)

قهوه موکاچینو در واقع همان قهوه موکا است
قهوه موکاچینو در واقع همان قهوه موکا است

گاهی به قهوه موکا، موکاچینو نیز می‌گویند. موکاچینو در واقع ترکیبی از قهوه موکا و کاپوچینو است این نوشیدنی همان قهوه موکا است که از چند شات اسپرسو، شیر بخارپز، و شکلات خامه ترکیب شده است. تفاوتی که موکاچینو دارد این است که در اینجا مقدار مصرف شکلات به حداقل می‌رسد. به عبارت دیگر سطح زوی این نوع نوشیدنی تنها با مقدار کمی پودر کاکائو و شربت شکلات پوشانده می‌شود.

قهوه آمریکانو (Americano Coffee)

قهوه آمریکانو (Americano Coffee)

آمریکانو نوعی نوشیدنی قوی مبتنی بر اسپرسو ایتالیایی است. تاریخچه آن هم برمی‌گردد به جنگ جهانی دوم و زمانی که سربازان آمریکایی در ایتالیا مستقر شده بودند. آنها به هر دلیلی (شاید طعم تلخ اسپرسو) می‌خواستند نوعی نوشیدنی قهوه را جایگزین قهوه سیاهی که قبلاً مصرف می‌کردند، بنمایند. مصرف این‌گونه قهوه توسط این سربازان به‌قدری رایج شد که به قهوه آمریکانو (‘Americano) در ایتالیا مشهور شد. برای تهیه آن، یک شات قهوه اسپرسو را عصاره‌گیری می‌کنند و سپس روی آن مقداری در حدود ۱۵۰ میلی‌لیتر آب داغ (یا یک – سوم اسپرسو و دو – سوم آب داغ) اضافه می‌نمایند. همین عمل طعم متفاوتی را به اسپرسو می‌دهد و در واقع طعم آن را تا حدودی ملایم‌تر می‌کند.

آیریش کافی (قهوه ایرلندی) Irish Coffee

آیریش کافی (Irish coffee) یک قهوه است که معمولاً آن را با مشروبات الکلی سرو می‌کنند (از ترکیب ویسکی ایرلندی با قهوه، شکر و خامه درست شده و به صورت گرم سرو می‌گردد). بدیهی است که به سبب حرام بودن سرو مشروبات الکلی، از آیریش کافی با ترکیبات رایج اروپایی در بین مسلمانان استفاده نمی‌شود، و یا حداقل ترکیب الکلی را از آن حذف می‌کنند. با این وجود برای آگاهی شما، در مورد انواع قهوه به این توضیحات مختصر در مورد آن بسنده می‌کنیم.

قهوه ایرلندی برای یک شب زمستانی مناسب است. این نوشیدنی برای اولین بار در سال 1943 توسط جو شریدان، سرآشپز فرودگاهی که در یک شب سرد زمستانی آن را برای آرامش مسافرانی که پروازشان با تأخیر مواجه شده بود، ابداع شد. اگرچه این نوشیدنی اساساً  یک نوع قهوه است، اما به عنوان یک کوکتل که حاوی: قهوه، ویسکی، شکر و خامه است، تهیه می‌شود.

قهوه لانگ بلک (Long Black Coffee)

نوشیدنی قهوه لانگ بلک نوعی سبک آماده سازی قهوه است که بسیار شبیه به آمریکانو می‌باشد ولی با عطر و طعم متفاوت. این سبک قهوه بیشتر در استرالیا و نیوزلند مورد استفاده قرار می‌گیرد. درست کردن آن هم بسیار آسان است و فقط به دو چیز نیاز دارید: اسپرسو و آب داغ. کافی است یک شات اسپرسو را به آب گرم اضافه کنید و آنگاه قهوه لانگ بلک تهیه و آماده سرو شده است. تنها تفاوت بین لانگ بلک و آمریکانو در آن است که در آمریکانو آب داغ را به اسپرسو اضافه می‌کنند درحالی‌که در لانگ بلک این کار برعکس انجام می‌شود، یعنی اول آب را در استکان می‌ریزند و سپس اسپرسو را به آن اضافه می‌کنند. آب گرم نیز غالباً توسط دستگاه اسپرسو حرارت می‌بیند و میزان آن نیز بین یک و نیم تا دو برابر اسپرسو است. همین تغییر جزئی در سبک آماده سازی لانگ بلک، طعم و غلظتی متفاوت (از لحاظ کافئین) به این نوشیدنی می‌دهد، به گونه‌ای که خامهٔ (کرما) لانگ بلک روی آن قرار می‌گیرد و از غلظت کمتری برخوردار است.

قهوه اسپرسو دوپیو (دابل اسپرسو – اسپرسو دوبل)

قهوه اسپرسو دوپیو (دابل اسپرسو)

واژه دوپیو (Doppio) در ایتالیایی به معنای دوبل است. در دنیای قهوه نیز به سبک تهیه قهوه‌ای می‌گویند که از دو شات اسپرسو استفاده شده باشد؛ لذا معمولاً میزان اسپرسو خالص در این نوشیدنی دو برابر اسپرسو معمولی است. غالباً در تهیه این سبک از قهوه، از اضافه نمودن شکر، شیر، خامه و یا هرگونه طعم دیگری خودداری می‌شود. به این نوع قهوه گاهی دابل اسپرسو نیز می‌گویند. 

قهوه فلت وایت (اسپرسو فلت وایت)

قهوه فلت وایت (اسپرسو فلت وایت)

فلت وایت (Flat white) سبکی از قهوه است که به کافه لاته مربوط می‌شود، زیرا یک نوشیدنی مبتنی بر اسپرسو است که با شیر بخارپز و یک لایه فوم نازک تهیه می‌شود. با این حال، مقدار اسپرسو نسبت به شیر بسیار بیشتر است و در نتیجه نسبت به کافه لاته دارای طعم قوی‌تری از قهوه است. این سبک از قهوه بیشتر برای کسانی مناسبت است که دوست دارند طعم قهوه و اسپرسو را بیشتر حس کنند، اما در عین حال می‌خواهند که قهوه آنها همراه با شیر و فوم شیر باشد. در واقع این نوشیدنی از لحاظ مقدار ترکیب بین شیر بخارپز شده و اسپرسو، بین کاپوچینو و کافه لاته قرار می‌گیرد؛ یعنی نسبت به کاپوچینو شیر بیشتری دارد، ولی نسبت به کافه لاته دارای شیر و فوم کمتری است. 

قهوه اسپرسو ماکیاتو یا کافه ماکیاتو

اسپرسو ماکیاتو یا کافه ماکیاتو

اسپرسو ماکیاتو یکی از نوشیدنی‌های قهوه بر پایه اسپرسو است که بخش اعظم آن را قهوه اسپرسو به همراه مقدار کمی شیر بخارپز و فوم تشکیل داده است. برخی از قهوه دوستان اسپرسو ماکیاتو را تنها با مقدار اندکی شیر بخارپز شده  و یا خامه ترجیح می‌دهند. اسپرسو ماکیاتو در فنجان‌های قهوه خوری سرو می‌شود. این سبک از قهوه شباهت‌های بسیار زیادی با نوع کاپوچینو و دوپیو دارد. تنها تفاوت آنها مقدار کف شیری است که روی قهوه قرار می‌گیرد. در واقع مقدار شیر این‌گونه قهوه بسیار اندک است به صورت خال‌های کوچکی روی قهوه قرار می‌گیرد (کلمه ماکیاتو در ایتالیایی به معنای خال خالی است)

قهوه کورتادو (cortado)

کورتادو نوعی قهوه گرم است که برای تهیهٔ آن اسپرسو را با شیر گرم به نسبت مساوی مخلوط می‌کنند. می‌دانیم که شیر از اسیدیته قهوه می‌کاهد. شیر موجود در قهوهٔ کورتادو مثل سایر نوشیدنی‌های ایتالیایی باید از نوع جوشیده شده باشد. البته می‌توان طعم‌های دیگری به دلخواه به این نوشیدنی اضافه کرد. یادتان باشد که از این جهت که این قهوه انتخاب افرادی است که نوشیدنی‌های اسپرسو را با طعم قهوه قوی دوست دارند، کورتادو با کافه لاته متفاوت است (طعم قوی‌تری نسبت به کافه لاته دارد)

قهوه ریسترتو (Ristretto Coffee)

قهوه ریسترتو (Ristretto Coffee)

Ristretto یک کلمه ایتالیایی به معنای «محدود» است. ریسترتو در واقع همان قهوه اسپرسو است که از لحاظ حجم از آن کمتر و از لحاظ غلظت از آن غلیظ‌تر است؛ در نتیجه طعم آن از اسپرسو تلخ‌تر است. حجم یک فنجان ریسترتو حدود ۲۰ تا 25 میلی لیتر است. در یک کلام، مهمم‌ترین و بزرگ‌ترین تفاوت بین قهوه اسپرسو و ریسترتو در حجم آن است؛ دو فنجان قهوه ریسترتو برابری می‌کند با یک فنجان اسپرسو. از طرفی فرایند زمان عصاره‌گیری و حجم قهوه ریسترتو کوتاه‌تر از اسپرسو است. برای نمونه اگر ما ۴۰ گرم پودر قهوه را درون دستگاه اسپرسوساز بریزیم و بخواهیم عصاره‌گیری کنیم، هنگامی که از آن ۲۰ گرم عصاره بگیریم، قهوه ریسترتو به دست می‌آید و اگر ۴۰ گرم عصاره بگیریم، از آن قهوه اسپرسو تولید کردیم و اگر ۶۰ گرم عصاره از آن گرفته شود تبدیل به قهوه لانگو می‌شود.

قهوه لانگو (Lungo Cafee)

قهوه لانگو (Lungo Cafee). برخلاف ریسترتو، قهوه لانگو تلخ‌تر و سیاه‌تر است

لانگو (lungo) واژه‌ای ایتالیایی است به معنای «طولانی». حالا چرا نام این نوشیدنی را لانگو گذاشته‌اند؟ برخلاف ریسترتو، قهوه لانگو تلخ‌تر و سیاه‌تر است. دلیل آن نیز این است که مدت زمان بیشتری در دستگاه اسپرسوساز می‌ماند و در نتیجه به هنگام عصاره گیری، کافئین بیشتری از دانه قهوه استخراج می‌شود. همین زمان طولانی‌تر باعث نام‌گذاری این نوع قهوه به لانگو شده است. برای مثال در اسپرسو حدود ۲۸ تا ۳۰ ثانیه عمل عصاره گیری به طول می‌انجامد، در حالی که در لانگو حدود یک دقیقه این زمان به درازا می‌کشد.

 قهوه گالائو (Galao Coffee)

  قهوه گالائو (Galao Coffee). بسیار شبیه کاپوچینو و کافه لاته است.

قهوه گالائو (Galao) بسیار شبیه کاپوچینو و کافه لاته است. درست ترش این است که بگوییم گالائو نسخه پرتغالی کافه لاته است با این تفاوت که دو برابر کافه لاته و کاپوچینو فوم شیر (کف) دارد. به طور سنتی برای تهیه این نوشیدنی از ترکیب قهوه عربیکا و روبوستا استفاده می‌شود. دانه‌های روبوستا و شیر داغ را با یک همزن دستی یا برقی در یک ظرف یا تابه آن‌قدر می‌زنید تا کف کند. بعداً اگر میل داشته باشید، می‌توانید بسته به ذائقه‌تان شکر یا عسل را به این نوشیدنی اضافه کنید. با این کار طعمی غلیظ‌تر، خامه‌ای‌تر و از لحاظ تلخی، ملایم‌تر به خود می‌گیرد. 

 

مشاهده و خرید دانه قهوه خارجی اصل در رویال هایپر

قهوه آفوگاتو (Affogato Coffee)

این هم یک نوع نوشیدنی قهوه ایتالیایی بر پایه اسپرسو بوده و بیشتر شبیه دسر است؛ زیرا همراه با بستنی شکلاتی و یا وانیلی سرو می‌شود. واژه آفوگاتو در اصل ایتالیایی است و معنی «غوطه‌ور شدن» می‌دهد. دلیل نام‌گذاری این نوع قهوه به آفوگاتو نیز آب شدن تدریجی بستنی در قهوه می‌باشد. این نوع قهوه جان می‌دهد برای کسانی که دوست دارند دسر خودشان را با طعم اسپرسو بخورند؛ نوش جان!

  قهوه آفوگاتو (Affogato Coffee)...

از طرفی، آفوگاتو ترکیبی بی‌نظیر از یک پیمانه بستنی وانیلی همراه با اسپرسو داغ است. اگر از آن دسته آدم‌ها هستید که میل به شیرینی دارید، این نوشیدنی و ترکیب، بسیار مناسب سرو به همراه کیک است. با این حال آدم می‌ماند که نام این ترکیب را نوشیدنی بگذارد و یا یک دسر! ولی دعوای نام‌گذاری، هیچ تأثیری بر طعم و مزهٔ این ترکیب بهشتی ندارد. آفوگاتو را همچنین می‌توان روی شکلات و یا کارامل ریخت و یک دسر جدید به دست آورد. این نوع اسپرسو با براونی هم گاهی سرو می‌شود.

قهوه کن پانا (Con Panna)

قهوه کن پانا (Con Panna)

کن پانا یک واژه ایتالیایی است به معنی «خامه». قهوه کن پانا نوعی نوشیدنی مبتنی بر اسپرسو است. روی این نوع اسپرسو را خامهٔ زده شده می‌ریزند و سرو می‌کنند. کن پانا نیز همانند موکا، آفوگاتو، و دیگر اسپرسوهای شکلاتی، در شکل و شمایل نوعی نوشیدنی شیرین شبیه دسر می‌باشند. 

برای تهیه کن پانا، یک شات اسپرسو را در یک استکان یا لیوان کوچک بریزید و سپس روی آن را با خامه فرم گرفته شده که آن را اصطلاحاً «خامه زده شده» هم می‌گویند، بپوشانید. اسپرسو کن پاتا بسیار باب سلیقه افرادی است که ترکیب شیرینی را با طعم تلخ اسپرسو می‌پسندند.

قهوه کافه اوله (Café au lait)

قهوه کافه اوله (Café au lait). شیر قهوه فرانسوی

کافه اوله (Café au lait) نوعی شیر و قهوه به سبک فرانسوی است. اگر دوستدار قهوه‌ای ملایم و خامه‌ای  هستید، کافه اوله گزینهٔ خوبی است. این نوشیدنی فرانسوی به طور سنتی با قهوهٔ فرنچ پرس شده (قهوه‌ای که با دستگاه فرنچ پرس به دست می‌آید) و شیر بخارپز تهیه می‌شود. در کافه اوله، قهوه و شیر به نسبت مساوی با هم ترکیب می‌شوند. تفاوت آن با کافه لاته این است که طعم آن متعادل‌تر و ملایم‌تر از کافه لاته است؛ همچنین میزان کافئین موجود در کافه لاته بیشتر از کافه اوله است. برخی به خاطر همین طعم ملایم چندان علاقه‌ای به کافه اوله ندارند؛ اما می‌توان آن را با پاشیدن کمی پودر دارچین، خوش طعم نمود.

قهوه رد ای – رد آی کافی (Red Eye Coffee)

رد آی کافی (Red Eye Coffee)

گفته می‌شود که خاستگاه قهوه رد آی آمریکا است. در این کشور به سبب وجود پروازهای طولانی مدت (مثلاً از نیویورک تا کالیفرنیا که ممکن است یک شب کامل را طول بکشد)، خستگی زیادی برای مسافران ایجاد می‌شود، به گونه‌ای که صبح روز بعد مسافران معمولاً با چشمان قرمز حاصل از یک شب بی‌خوابی از هواپیما پیاده می‌شوند. این‌گونه پروازها را در بین برخی از مسافران با نام  «Red Eye» مشهور شده است. حالا شما تصورش را بکنید که یک فنجان قهوه تلخ صبحگاهی تا چه اندازه می‌تواند شما را برای فعالیت روز بعد آماده سازد. همین سبب شد تا نام رد آی را بر قهوهٔ خالصی که فاقد افزودنی شیر و فوم است بگذارند؛ بنابراین رد آی نوشیدنی قهوه خالصی است که از ترکیب یک شات قهوه اسپرسو با یک فنجان متوسط قهوه دمی، به دست می‌آید.

مشاهده و خرید پودر قهوه خارجی اصل در رویال هایپر

قهوه بلک آی (Balck Eye Coffee)

اگرچه قهوه‌ای رد آی کافئین بالایی دارد، ولی ممکن است به دنبال قهوه‌ای با طعم قوی‌تر و کافئین بیشتر باشید. در این صورت از ترکیب «بلک آی» استفاده کنید. این نوع قهوه بر پایه اسپرسو و قهوه دمی است که برای تهیه آن باید یک فنجان قهوه دمی را با دو شات اسپرسو (یک شات بیشتر از رد آی) ترکیب نمایید.

قهوه دِد آی Dead eye Coffee 

 اگر هنوز هم شدت و میزان کافئین بلک آی شما را راضی نکرده است و به دنبال قهوه‌ای باز هم قوی‌تر هستید، باید قهوه بلک آی را امتحان کنید. این قهوه با ترکیب سه شات قهوه اسپرسو و یک فنجان قهوه دمی حاصل می‌شود.

قهوه نیترو یا نیترو کافی (Nitro Coffee)

قهوه نیترو یا نیترو کافی (Nitro Coffee)

قهوه نیترو میهمان جدیدی در جمع قهوه دوستان است و مدت چندانی نیست که سرو کله‌اش در دنیای قهوه پیدا شده است. برای تهیه این نوع قهوه از تکنیکی که در دهه 2010 میلادی برای تخمیر آبجوی خانگی استفاده می‌کرده‌اند، بهره می‌برند. در این روش، به قهوه نیتروژن تزریق می‌کنند. با توجه به اینکه نیتروژن نه طعم دارد و نه بو، طعم و عطر قهوه را تغییر نمی‌دهد.  تنها کاری که نیتروژن می‌کند ایجاد حباب‌های کوچک و فراوان به همراه بافتی مخملی و کف‌دار در قهوه است. از آنجا که برای تهیه این نوع قهوه آن را نمی‌جوشانند، به آن کلد برو (cold brew) یا «سرد دم» می‌گویند؛ یعنی قهوه‌ای که آن را به صورت سرد، دم می‌کنند. این نوشیدنی به‌خصوص در فصل تابستان طرفداران بسیاری دارد. البته باید توجه داشت که اسیدیته این نوع نوشیدنی کمتر از قهوه‌هایی هست که با حرارت دم می‌کنند.

قهوه ترک (Turkish Coffee)

قهوه ترک (Turkish Coffee)

مشهور است که قهوهٔ ترک نمادی از دوستی و میهمان نوازی است. قهوهٔ مورد استفاده در این سبک از دم دهی باید کاملاً پودر شده باشد، و چون که از هیچ فیلتری نمی‌گذرد، مقداری لرد در استکان ته‌نشین می‌شود. دم کردن آن هم آیین خاص خودش را دارد و در هر نقطه‌ای از جهان تفاوت‌های کوچکی با یکدیگر دارند. معمولاً ظرفی که در آن این قهوه را می‌جوشانند، نوعی ظرف فلزی منحصر به فرد است که دسته‌ای نسبتاً بلند دارد و به آن «جازوه» یا «جذوه» (cezve) می‌گویند (در ایران خودمان آن را «قهوه جوش» می‌گوییم). سپس آب را به پودر قهوه اضافه می‌کنند تا آن‌قدر بجوشد تا در آستانه سرریزشدن قرار گیرد. 

در کشور خودمان ایران نیز این قهوه را تقریباً به همین شیوه دم می‌کنند؛ یعنی که آب و پودر قهوه را در یک ظرف فلزی (قهوه جوش) روی حرارت می‌گذارند تا کاملاً بجوشد و قهوه کف کند. بعضی نیز مقداری شکر هم به آن اضافه می‌کنند.

دریپ کافی (Drip Coffee)

دریپ کافی (Drip Coffee)

سبک دم کردن دریپ کافی همانند چای کیسه‌ای خودمان است که برای سهولت کار و یا در سفر، یک کیسه کوچک چای را در یک لیوان آب قرار می‌دهند و به‌سرعت دم می‌کشد و سرو می‌گردد. در تهیه دریپ کافی نیز از همین شیوه استفاده می‌شود؛ یعنی نیازی به قهوه جوش و سایر دستگاه‌های قهوه‌ساز نیست. این نوع قهوه برعکس اسپرسو خیلی تلخ نیست و برای آنان که دوست ندارند که قهوه‌شان خیلی تلخ باشد، یک گزینه مناسب است. در این روش مقدار مشخصی قهوه را در کیسه‌ای که حالت فیلتر دارد قرار می‌دهند؛ برای آماده کردن آن هم شما فقط به آب جوش نیاز دارید: کیسه را در استکان حاوی آب جوش می‌گذارید و پس از یک دقیقه قهوه آماده سرو است. این کیسه‌های دریپ کافی توسط برندهای مختلف روانه بازار شده است.

مازاگران کافی (Mazagran Coffee)

مازاگران کافی (Mazagran Coffee)

می‌گویند مازاگران اولین نوشیدنی قهوه سرد در جهان بوده است. این نوشیدنی در واقع ترکیبی است از اسپرسو و چند تکه یخ و شیرهٔ شکر. برای خوش طعم شدن آن، گاهی مقدار کمی آب لیمو نیز به آن اضافه می‌کنند.

قهوه مکزیکی (Mexican Coffee)

قهوه مکزیکی (Mexican Coffee)

سبک تهیه قهوه مکزیکی اصالتاً از آمریکای شمالی به سایر نقاط جهان صادر شده است. در این روش، آن را با شکلات و  خامه زده شده ترکیب می‌کنند و آنگاه مقداری پودر دارچین روی آن می‌پاشند. مصرف این نوع قهوه برای صبحانه یا عصرانه مناسب است. این نوشیدنی چیزی بین هات چاکلت و قهوه است؛ یعنی اینکه فردی که آن را نوش جان می‌کند، طعم هر را تجربه می‌نماید (آنچه را همه خوبان دارند، ایشان به تنهایی دارد).

قهوه بولت پروف / بالِت پروف (Bulletproof Coffee)

قهوه بولت پروف / بالِت پروف (Bulletproof Coffee)

داستان تهیه این قهوه نیز مثل نامش جالب است: می‌گویند که در سال ۲۰۱۰ میلادی، آقایی به نام «دیو آسپری» (Dave Asprey) که یک کارآفرین آمریکایی بود، وقتی که یک سفر کاری را پشت سر می‌گذاشت، همین‌جوری کیفش کشید تا چای‌اش را با مقداری کره گاو مخلوط کند و بخورد، و همین‌که طعم غیرمعمول و خوشایند آن را چشید، بدش نیامد تا آن را با قهوه هم امتحان کند که امتحان کرد و شد این سبک از قهوه که معرف حضورتان است. حالا چرا اسمش را «ضد گلوله» گذاشت (و یا بعداً گذاشتند)، احتمالاً به خاطر انرژی بالایی است که این قهوه دارد و ما اصطلاحاً به آن «بمب انرژی» می‌گوییم. این نوشیدنی از مخلوط‌کردن یک فنجان قهوه دم‌کرده با 1 تا 2 قاشق غذاخوری روغن نارگیل (یا چیزی شبیه به آن) و یک قاشق غذاخوری کره به دست می‌آید. طبیعی است که این نوع قهوه به خاطر چربی زیادی که دارد، برای افرادی که دارای رژیم لاغری هستند، مناسب نیست؛ با این حال به سبب کربوهیدرات اندک آن، می‌تواند جایگزین مناسبی برای یک صبحانه مقوی باشد.

ترجمه و گردآوری: تحریریه و تیم تولید محتوای رویال هایپر

مشاهده و خرید قهوه خارجی اصل در رویال هایپر

منابع

  1. وب‌سایت استاتیک، 2023،  https://www.statista.com/statistics/292595/global-coffee-consumption

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا